Колко често трябва да се посещава гинеколог?

Когато става въпрос за поддържане на цялостното ви здраве, една от най-важните стъпки, които трябва да предприемете е честите гинекологични прегледи. Но колко често трябва да планирате тези срещи? Ето какво трябва да знаете.

Тялото и организма на всяка жена е уникално и няма еднозначен отговор, когато става въпрос за това колко често трябва да посещавате своя гинеколог. Като се има предвид това, има някои общи насоки, които могат да бъдат полезни при определяне на честотата на вашите срещи.

Профилактични прегледи при гинеколог

Непрепоръчително е посещението на лекар само тогава, когато имате оплаквания и тежки неразположения. За съжаление много сериозни заболявания са безсимптомни в началото, като например  ендометриозата, кистозни образувания, миоми, възпаления, голяма част полово-предавани болести и дори злокачествени заболявания. Профилактичните прегледи дават възможността за установяване на здравословни проблеми на ранен етап, когато са най-лечими и безобидни.

Като цяло, за жени, които нямат специфични здравословни проблеми, се препоръчва да правят гинекологичен преглед поне веднъж годишно. Този преглед обикновено включва физически преглед, ехограф, цитонамазка и  микробиологично изследване.

Ехографското изследване е изключително важно, защото дава точна информация за репродуктивните органи – яйчници и матка. Проверява тяхното функциониране, наличието на кисти, фоликули, овулация и репродуктивни заболявания.

Задължително е и вземането на секрет за цитонамазка  и микробиология. Първият тест е метод на изследване за скрининг и профилактика на рака на шийката на матката – най-честото онкологично заболяване при жените. Микробиологията пък улавя всякакви гъбични инфекции и аномалии в женската вагинална флора.

Профилактика при полово-предавани инфекции

Има обаче определени обстоятелства, които могат да наложат по-чести посещения при гинеколога. Например, ако сте сексуално активни, се препоръчват профилактични прегледи на всеки шест месеца, тъй като това може да помогне за улавяне на инфекции, предавани по полов път на ранен етап. Много от тези полово-предаваните болести са безсимптомни, но крайно опасни. Нелекувани на време, могат да доведат до фатални последици като стерилитет. 

Прегледи при гинеколог при бременност

При бременност профилактичните прегледи стават задължителна част от живота на бъдещата майка. Бременните жени трябва ежемесечно да посещават своя гинеколог, за да се наблюдава тяхното здраве и това на бебето. За съжаление при бъдещите майки съществуват множество рискове за инфекции, които задължително трябва да бъдат овладяни на време. Прочетете повече тук - Инфекции по време на бременност.

Прегледи при гинеколог при менопауза

 Жените, които преминават през менопауза, също могат да се възползват от по-чести посещения, тъй като това може да е време, когато хормоналните промени могат да доведат до повишен риск от определени здравословни състояния, като остеопороза.

В заключение - индивидуално е

В крайна сметка честотата на гинекологични прегледи трябва да се основава на вашите индивидуални нужди и здравословни проблеми. Ако имате анамнеза за гинекологични проблеми, като необичайни цитонамазки или фамилна анамнеза за репродуктивни ракови заболявания, може да се наложи да посещавате своя гинеколог по-често. По същия начин, ако имате някакви симптоми, които ви притесняват, като нередовен цикъл или болезнен полов акт, важно е да си уговорите среща, за да обсъдите тези проблеми с вашия гинеколог. Не забравяйте, че трябва да си правите гинекологичен преглед не просто превантивно, а всеки път, когато имате каквито и да е оплаквания, както й че дори без оплаквания, поне веднъж годишно е задължително да посетите своя лекар.  

Не се колебайте да потърсите професионална помощ и съвети. Доверете се на акушеро-гинекологичения кабинет д-р Доля Нейкова: 

https://neikova.com/contacts.php



Назад

Полезно